Pages

Thursday, December 30, 2010

Kesimpulan Cuti Hujung Tahun 2010

Pejam celik-pejam celik cuti pun dah nak habis. Dah sampai hujung bulan 12. Tinggal 2 hari je lagi sebelum kena balik maktab balik. Frankly, tak best. Tapi, normal lah tu...siapa yang tak suka cuti kan. Kalau ada...aku serius! x normal orang lah tu..haha~

Tiba-tiba aku rasa nak review balik cuti aku sebelum2 ni. Apa yang aku dah buat, yang berfaedah dan juga yang tidak berfaedah. Bila pikir2 balik, rasa macam nak ulang je cuti ni. Ulang balik pertengahan bulan 11. Ulang balik masa baru lepas habis exam final semester. Tapi dah sah-sah x boleh. So, that's why ada nye istilah 'flashback'.

Jadi, mari kita ber'flashback'....
shing...shing...shing....

Destinasi 1: Port Dickson
Matlamat: Piknik n jalan2 tepi laut SAHAJA.

Jalan-jalan je? Alaaa x feel... hep..hep...xpe2 layan je...
Walaupun x mandi pun kat PD tp tetap feel. Dengan berbekalkan sandwich emak sayang n segala macam twisties n keropok2 apa jadah~ kami kenyang. Nyum... ^_^
Lepas makan, adik ngan ayah feel men gitar. Yuni nyanyi. Mak, aku n abg jd penonton khas. Kekadang aku menyampuk mana2 lagu yg feel n kasi jerit2 skit. Gasak lah kan...xde sape dengar pon...huhu~ Next, ambik2 gmbr tepi laut then balik.

Ye...gelak..gelak...gelak...Hahaha~

"Sape nak sandwich lg, singgit satu", kata mak. Huhu~

Tak boleh tidak, mesti nak pose gak...^_^

Destinasi 2: MAHA (Malaysian Agriculture, Horticulture and Agrotourism Show)
Matlamat: Of course jalan2 n shopping. ^_^

Sikit punya jam! Queue nak masuk entrance satu hal. Queue nak carik parking lagi satu hal. Total, hampir dua jam baru settle. Pergi pukul 10 lebih, sampai2 dah boleh Zohor n lunch dulu. Mmg 'best'! Cramp kaki duduk dalam kereta. Tapi, overall not bad n best lah jugak sebab satu family jalan sama2, main berhenti2 kat kedai yang best, pekena 'KopieSatu' tengah2 panas, beli kopok lekor dalam cawan polisterin yang cucuk pakai lidi, beli ubi keledek untuk sarapan esok pagi, dan tidak ketinggalan my mum's favourite, beli pokok untuk ditanam kat rumah nanti. Ia adalah pokok pudina. Saya amat suka pokok itu dan sentiasa mencium baunya dari start beli sampai balik rumah. Hak3

"Agak-agak ada jual nasi lemak x kat sini", tanya Yuni.

Adik bajet 'Lisa Surihani'
x yah la dik...ko bajet 'Add Surirumah' je cukup..hak3

Destinasi 3: Jusco Seremban 2
Matlamat: Layan movie Harry Potter and the Deathly Hallows

Serius! Cerita ini best...terbaek dr ladang...

Hang out dengan Kauthar. Movie start pukul 2 petang, sampai around pukul 11.30. Kami 'membunuh' masa dengan menghiburkan hati kami dengan bermain gendang jepun yang terletak di Hiburan Keluarga dalam Jusco. Haha~ credits to Ana sebab introduce game ni. Memang best main ketuk2 sambil ikut rentak lagu Doraemon. Record: aku dah pernah beat Ana n now Kauthar pulak dalam game ketuk mengetuk ni. Hehe...ada sesiapa nak challenge?? (Bajet giler, prasan PRO nieh). Aku turut menurunkan ilmu aku kepada adik n yuni dengan membeli dua lagi token khas untuk mereka. Result~ boley laa. ececeh...

Hah...ketuk! ketuk!

Next, lunch kat McD, mengenyangkan diri dengan Spicy Chiken McDeluxe(ni ke nama nye, hmmm...lebih kurang laa.) n solat Zohor...HP, HP gak...solat x tggl tau..bgs2 anak sape lah nie... ^_^
N of course, HP time! Excited, tergelak, suspen, sedih, semangat n tak puas hati...(sbb of course "to be continued") - Ok. Balik.

Destinasi 4: Rumah Achik
Matlamat: Jaga Tokwan.

Ini adalah salah satu aktiviti cuti yang sgt memberi kesedaran n ilmu of course. Lately, tokwan sakit. Sebelum cuti lagi tokwan dah sakit. Masa mula2 dengar, aku amatlah tak percaya n sampai x nak percaya. Aku tak boleh nak bayang tokwan yang sihat wal'afiat boleh jadi macam tu. Tapi nak buat macam mana, takdir yang Allah dah tetapkan. Of course ada sebab Allah tentukan macam tu. Sama ada Allah nak kita sedar, tak leka or Allah nak kita belajar sesuatu. Memang banyak yang aku dah belajar bila kena jaga orang yang sakit. Mungkin aku tak perlu nak ceritakan kat sini but i've learn a lot.Btw, Tzariq dah makin besar n comel tp makin kuat nangis la plak....huhu~ ^_^

Alala...comelnyer Tzariq... Tang mata yg mahal tuh~ ^_^

Destinasi 5: Rumah
Matlamat: Main gitar

Main jer. Tak tentu sedap pun. Tapi memang suka pada gitar dan berazam dan bermatlamat untuk melembutkan tangan dan menekan tali gitar dengan lebih ketat disamping tidak lembab dalam menukar not yang sememangnya 'kelebihan' aku sebelum ini. Senang cite...tak sangkut. Antara lagu yang agak boleh dicam bunyinye:

1. Babe - Styx,
2. Nothing's Gonna Change My Love For You - Glenn Medeiros,
3. Don't Wanna Miss a Thing - Aerosmith
4. More Than Words - Extreme

Tahap keberjayaan: Sila cuba lagi...ceh!

[No Pic Available] haha...
Main x best...xpayah gambar...

Destinasi 6: Port Dickson...LAGI!
Matlamat: Haha...kali ni best skit...boleh mandi laut.

Check in kat Tanjung Tuan Beach Resort. Tempat biasa selama 4 tahun. Dah rasa macam kampung halaman je. Mandi laut sambil saje kejar ombak supaya ia menghempas kat belakang badan. Sah, xde keje! Tapi janji... memang feel...sila cuba!

Aku cuba membajetkan diriku...feel apa makan Chips More sambil ngadap laut..

Gambar mandi laut...[Also not available].
Masuk enpon dalam laut kang...tau laa...

Ok, itu sahaja yang ter'cerita' sebab banyak lagi yang tak ter'cerita'.Harap-harap masih diizinkan Allah untuk menikmati cuti yang seterusnya. Best thanx wishes to mak n ayah in everything for these holidays. I enjoy it and i'll be going to miss you for this upcoming semester.

Wednesday, December 29, 2010

Allah Selamatkan Kamu !!! ^_^

29 Disember 2010

Ruang ni akak tujukan khas buat abang sempena BIRTHDAY abang yang ke 26!!!

Actually i fell bad sbb x dpt nak hadiahkan abang apa2 yg best. Jadi...ni aje yg akak dpt buat...

"Microsoft PowerPoint Birthday Wishes!!!"



Ok. akak tau ia x lawa n sangat skema, hakhak..

Hal ini adalah disebabkan akak tidak mempunyai sebarang photoshop atau software mengedit gambar atau apa-apa yang seumpama dengannya ditambahi pula dengan ketiadaan gene kreatif dalam DNA akak...so inilah hasilnye...hahaha!

Tp terima lah yea...ikhlas ni, ikhlas ni...huhu~

Btw, sekali lagi akak ingin mengucapkan selamat hari lahir yang ke 26...
Akak berdoa agar abang sentiasa hepi, x tension2, berjaya dalam apa2 yg abang usahakan, dapat atas apa2 yg abang hajatkan, sentiasa sihat n yg paling utama...apa2 yang abang buat diredhai mak, ayah n of course Allah S.W.T...

again...
~ HAPPY BIRTHDAY ~

Sunday, October 24, 2010

Tukar n tukar lg....

Idea entri....xde....

Mood nak menaip....xde...

Nak update blog....ada....

Maka...bertukar lah tajuk blog nie skli lagi....(sje gatal tgn... ^_^)

Aku pernah baca entri blogger antara yang paling aku suka, Zack namenye... katanye lbh kurang mcm ni ler maksudnyer...org nak update...dia nak update gak...letak lirik lagu dr awl smpi abis dah dikire update...~ mcm tu lah rase2 bunyinyer~ huhu~

Haha...betul tu...tp sometimes...x semua blogger segenius anda dalam berblogger en. zack...especially sye yg bila teragak nak menulis je ni...

Haha...papepun...blog dia mmg best...lately x update2 pun dia...penat aku tunggu~
Copek la update jang oi...penat dah tunggu nieh...huhu~

Monday, October 11, 2010

Which is which

Some people said, "People changes for better, so... change!!"

but there are some other people said, "Don't try to be others, just be yourself!!"

Frankly, I stand for those two phrases....

Thus, I wonder what kind of person that I would be... ~sigh~

Sunday, August 29, 2010

When this situation coming up....again....

It is sad when people appreciating us ONLY when we're gone. For that, I'd like to be something that gone ONCE, so that I can be someone that being appreciated. But, it is sadder when we know there is no difference whether we were gone or not. It becomes more sadder when it comes to persons that we'd loved so much....loved so much...loved so much...

Tears...please stop...i've cried so much for them...
Heart...please stop...i'm hoping so much from them...

But,
tears don't want to listen to me...they keep flowing as I thinking of them....
so do heart....as i'm still hoping from them...

I do everything to make things up with them...
I sacrifice everything to make them happy...
and I have no doubt at all to give my life too so that they will always safe...

But...
when outsiders are much more important to them...
when outsiders are much more loved by them....

I can't do anything....
and I don't want to do anything....
as I've tired trying everything...

What's the point loving you...when you don't even care about me...
what's the point missing you...when you don't even think about me...
what's the point to feel needing you...when you don't even need me...
I want keep my heart cold...cold from loving you, cold from thinking of you,
also cold from hoping so much to you....

But.....I just can't....
I don't know....but I just can't....
I've told my self a lot that mum and dad.....are the EVERYTHING to me...
they are....and they will forever are....
For that, I don't want anyone else....
I don't have anyone else...
But...deep in my heart....
you're NOT the person that can be NOTHING to me...

Saturday, August 14, 2010

people never APPRECIATED what they've OWNED
but when it's GONE, they crazily MISSED that thing.

is it better to something that BEING LEFT,
than to be something that is BEING OWNED,
if being left is MUCH MORE APPRECIATED than being owned?

Sunday, July 25, 2010

Ada apa dengan Korea!?

Hmmm....cerita korea lagi. Lepas Personal Taste, aku layan You're Beautiful pulak. Macam biasa, memang best sebab cerita korea mana yang tak best kalau tak kerana hero dia hensem dan comel plus pulak dengan jalan cerita yang sweeetttt....daripada dah nawaitu nak tengok skip-skip je, hmmp...full gak aku tengok sampai kul 2-3 pagi. Iman tak cukup kuat...nawaitu je tak cukup...terjerumus gak. Ini pun masa tengah taip entri ni pun tengah dengar lagu OST You're Beautiful - Lovely Day (Park Shin Hye). Untuk hari ni je dah dekat sepuluh kali lagu ni aku ulang. Parah...

Bukan setakat tu, sekarang ni pun mulut asyik nak tersebut bahasa korea je. Nak cakap 'ya' dah jadi 'ye'(e taling), nak cakap 'sori' jadi 'mian', bila nak marah something dah pandai sebut 'aigoo'....bunyi bila bengang pun dah bertukar jadi 'sheesh'....habis laa...Janganlah kata-kata Hang Tuah dulu jadi kenyataan "Takkan Melayu hilang di dunia"...tak Hang Tuah tak...saya janji saya akan berusaha untuk tidak melupakan bahasa ibunda saya, ayah saya cikgu BM (tiba!!..apa kena mengena??) Pernah sekali aku tanya mak..."Mak, boleh tak akak nak belajar bahasa korea, jepun pun akak nak belajar jugak. Lalu emak saya menjawab "Kalau bahasa Arab yang akak dah belajar dulu akak mantapkan kan lagi bagus..". Huhu..hehe...tepat sekali kata-kata mak, dah ada basic Arab so mantapkanlah...buat apa susah-susah nak kuasai bahasa lain. Paling-paling pun mak aku suruh belajar bahasa mandarin, sebab ada nilai komersial...hehe..pelakon cerita cina tak cukup comel macam korea...(hahaha!!! ALASAN!!! T_T) Cuba tengok Jang Geun Suk a.k.a Hwang Tae Kyung...COMEL tak!!!!

Ye adilah sshi...anda pun comel juga..hohoho...


Kalau bab lagu pulak memang dah tak ada lagu bahasa lain yang aku nyanyi. Aku sedar, roomate aku pun dah naik pening dengan lagu yang aku nyanyi. Mana tak nye, kalau aku nyanyi properly dari awal sampai akhir takpe..tapi majority aku repeat part yang sama je. Lepas tu lirik yang paling jelas didengari pun hanya '...saranghae','...chorom', dengan'....sipundae'. Tu je... And buat Husna...actually akak tak hafal pun lagu tu...akak sebut asal keluar bunyi..ada iras-iras tu kira puas hati lah tu...haha..Pernah jugak kena sound dengan abang kat rumah, halus je teguran dia tapi menusuk kalbu...Dengan tenang dia bertanya..."Akak takde lagu lain yang boleh dipaham ke...apa kata bukak lagu yang boleh dipaham" Hehe...sangat faham...

Haha...apa-apa pun...itu ajelah hiburan terbaik sepanjang menghadapi kehidupan kat kuala lipis ni. At least terhibur gak lah hati ni, walaupun just tergelak, gabra, cemas n nangis sorang2 depan laptop...(hehe...saye x malu sbb roomate saye pun sama hohoho... ^_^)
Anyway to others kipas susah mati korea (termasuk diri sendri especially) korea korea jugak, hensem hensem gak tapi responsibility jangan lupa...sembahyang, basuh baju, basuh pinggan mangkuk lepas habis makan, buat tutorial, pck, practical dsbgnya..huhu~ [honest!!! saya tak pernah lupa semua tu...tanya romate saye...huhu~]

Sunday, July 11, 2010

ISL : Nyatakan perkaitan antara sotong dengan World Cup.

Entri kali ni pasal bola lagi. Walaupun team aku kecundang nak masuk final tapi takpe sebab dah dapat no. 3 dah pun. Boleh la tu...

Kali ni nak cakap pasal sotong. Apa kaitan sotong dengan world cup?? Hehe...semua orang tahu pasal sotong ni. Cuma aku je yang lambat tahu pasal sotong ni. Ini bermakna aku tak cukup cakna...btw credits to my friend Adibah yang bagi tahu aku pasal ramalan sotong yang bernama Paul ni. Mula-mula aku dengar, dah macam kucing pulak aku rasa sotong ni sebab siap ada nama lagi. Selama aku hidup tak pernah pulak aku dengar sotong ada nama selain daripada sambal sotong, sotong sumbat, sotong goreng tepung atau sotong masak asam pedas. ^_^

Apa-apa pun haiwan berkaki lapan ini terkenal dengan ramalannya dalam memilih pemenang bagi setiap perlawanan bola sepak. Lebih-lebih lagi tengah musim world cup ni ha...Lagilah femes en. sotong tersebut. Mengikut En. Wikipedia (kalau korang perasan wikipedia sendiri yang meng'encik'kan dirinya ~ cuba tengok kat bahagian URL - http://en.wikipedia.org/wiki/...)hahaha..betul tak..betul tak... Paul the Sotong telah meneka dengan betul 4 daripada 6 game yang Germany main. Kira terer jugak sotong ni meneka. Paul dah teka dengan betul masa Germany lawan Argentina, Germany lawan Sepanyol dan banyak lagi game lain. Dengan betulnya tekaan-tekaan tersebut, bertambah popularlah ia.

Setelah aku google 'Paul the Octopus' ni, baru aku tahu yang sotong ni sebenarnya lahir kat Weymouth, England tapi sekarang menetap di Sea Life Center kat Oberhausen, Germany. Kira dia bukan anak jati Germany la sotong ni. Mesti penduduk England panas jer hari tu kan bila sotong kelahiran England tu pilih Germany untuk menang game Germany lawan England dan memang Germany menang pun masa tu. "The octopus are really forget his land" (lupa daratan sungguh sotong ini), kata penduduk England. Tapi nak buat macam mana kan, dah duduk kat negara Jerman. Karang kalau tak pilih Jerman kang, kena buat sotong goreng lak kang. Itupun masa pilih Sepanyol hari tu pun, takut-takut berani jer tu. Nasib baik hidup lagi sotong tu sampai sekarang.

Dah alang-alang nak final dah pukul 2.30 pagi ni, jom kita tengok apa yang Paul the Sotong teka. Belanda ke Sepanyol...

video

Owh...nampaknya berita sedih buat penyokong-penyokong Belanda. Especially to Mr. Syauqi...Maaf sotong ni tak geng dengan ko. Hahahaha....

Ok dah stop...stop!!!! Tolong jangan percaya. Semua ni kan ramalan jer. Mana boleh percaya. Allah kan tak kasi kita percaya ramalan-ramalan ni. Semua tu berlaku secara kebetulan je. Allah tak kasi kita percaya ramalan-ramalan ni sebab, Dia tak nak kita terlibat dengan benda-benda haram macam judi ke apa ke. Kalau ramalan tak betul, kan dah rugi sploh ringgit ke, ribu-ribu ringgit ke. Itu tandanya Allah sayang kat kita. So, jangan percaya k. Tapi jangan lak pergi serang TV3 sebab siar ramalan cuaca. Walaupun tak boleh percaya nak seratus peratus gak, tapi ramalan tu untuk langkah berjaga-jaga je. Kot-kot ada yang nak pergi Giant ke, mana ke. Kalau TV3 ramalkan hujan di sebelah petang kat area Seremban maka bawaklah payung. Kalau tak ready dengan payung kang, konfem kuyup. Tak ke naya.

Sebagai langkah apa...???

Berjaga-jaga...
(pandai anak-anak murid cikgu...)

Tapi sotong tu memang tak ada unsur langkah berjaga-jaga. Maka janganlah percaya....

P/s: ISL adalah singkatan kepada Independent Self Learning. Ia adalah merupakan sejenis tugasan persendirian bagi pelajar-pelajar Institut Pendidikan Guru di seluruh Malaysia. Selain ISL kami ada;
PCK: Bukan Phua Chu Kang tapi...Pedagogical Content Knowledge
WBS: Waktu Belajar Sendiri...(bukan gi balik bilik yea...)
dan banyak lagi...(tanyalah student IPG untuk penerangan yang lebih lanjut)

Thursday, June 24, 2010

World Cup 2010 : I Choose Germany!!!

Germany...pasukan yang aku sokong sejak aku kenal world cup 2002. Entah apa mulanya aku berminat dengan team Germany pun aku tak ingat. Tapi aku rasa masa aku tengok match time 2002 tu Germany yang tengah main. Aku tertarik giler dengan skill menanduk Miroslav Klose yang hampir-hampir nak menang kasut emas tetapi dimenangi oleh Ronaldo ~ Brazil. Mula-mula Klose yang mendahului bilangan jaringan terbanyak dulu tapi dah dekat-dekat nak akhir Ronaldo pulak yang skor lagi banyak jaringan dengan 8 jaringan n Klose dapat 5 jer (apa kena ngan ayat aku nieh...pening2). Takpe2 itu bermakna Ronaldo memang lagi terer tapi aku tetap sokong German huhu~

Antara player yang aku suka adalah seperti berikut (dah macam buku teks lah plak ^_^):


Miroslav Klose
No. Baju: 11
Position: Midfield
Player yang mula-mula aku suka sebab dia antara yang paling banyak skor gol untuk German. Dia amat power dalam menanduk. Keras kepala nieh...Tapi kena kad merah masa lawan dengan Serbia hari tu. Geram..geram...


Philipp Lahm
No. Baju: 16
Position: Defence
Player yang aku suka sebab dia pandai rebut bola balik. Lagi2 bila betul2 dah depan gol. Hehe..dah tentulah sebab dia defence... Dan dia adalah player yang paling comel...cuba tengok gambar bawah ni..comel x..comel x!!?? Huhu~



Lukas Podolski
No.Baju: 10
Position: Midfield gak rasanya..
Player yang aku suka sebab dia banyak gak buat cubaan-cubaan yang maut tetapi banyak gak yang cenderung untuk ke tepi gol daripada masuk gol untuk world cup kali nieh, haih.. Tapi dia dapat award 'Best Young Player' time worldcup 2006. Terer lah tu kan...


Mesut Ozil
No. Baju: 8 (aku pun tak paham kenapa dalam gambar baju dia no. 10...diorang ske main tukar2 baju kowt..huhu~)
Position: Midfield
Player yang agak baru dan semakin menyerlah. Terbaru, dia lah yang menyebabkan German menang time lawan Ghana. Nasib baik Ozil score...yuhuu~


Michael Ballack
No.Baju: 13
Position: Midfield
Player yang paling otai. Satu-satunya player yang main untuk Kelab Engaland ~ Chelsea. Tapi dia tak main world cup kali ni sebab beliau telah tercedera. Kesian...uhukuhuk... :)

Yang paling best, Germany lepas untuk next match...seronok-seronok!!! Tapi next kena lawan dengan 2nd place kumpulan C iaitu England yang juga merangkumi team feveret ayah...Abih laa....perang besar la lepas ni...

Wednesday, June 23, 2010

Chocolate Cornetto McFlurry

Baru je makan Cornetto McFlurry edisi coklat dibeli khas dari McD Dataran Senawang. Sangat SEDAP!!!! Kalau saya kaya...saya nak letak kaunter Ice Cream McD dalam rumah, boleh makan setiap kali lepas makan nasik...hahaha!!!!

Jadi sesiapa yang rasa dia baik silalah belanja saya... ^_^

Chocolate Cornetto McFlurry edisi belum kacau... ^_^

Air liur anda melelah...sila lap sekarang!!! huhu~

Tuesday, June 22, 2010

Comuter: Ladies Only at All Times ~ Hmmm....

Setiap kali aku balik ke maktab or maktab ke rumah, aku wajib menggunakan semua pengangkutan ni:

Prebet - Bas Transnasional - LRT (Titiwangsa - Bandar Tasik Selatan [BTS])- Komuter (BTS - Seremban) - Kereta ayah... Kalau sangkut salah satu....tak sampai rumah lah aku jawabnya...huhu~ :)

Dan dalam banyak-banyak pengangkutan tu, naik komuterlah yang paling sakit sekali. Sebabnya:

~ jarak masa antara satu komuter dengan satu komuter lagi biasanya setengah jam... (bayangkan jelah kalau korang baru lepas naik bas selama 3 jam + lrt setengah jam - dan baru je terlepas satu komuter dan kewujudan potensi next comuter to be delayed [pengalaman lepas]...xke separuh mati rasanya..uhuhu~

~ KOMUTER SARDIN - lagi2 bila timing sampai dekat komuter bile time orang kerja office baru balik kerja 5-7pm: bayangkan korang memang terpaksa akan sampai kat stesen komuter pukul 6 plus2...2-3 komuter terpaksa dilepaskan dengan rela...

~ Skil merebut, menghimpit dan dihimpit - skil yang harus dimiliki untuk survive...lagi2 bila komuter lalu kat bangi, ukm dan serdang n budak2 universiti pun cuti jugak: Bila fikir2 balik....Ya Allah, ampunkanlah dosaku...

Walaupun terseksa jiwa dan raga, setelah 2 tahun lebih - aku dah lali ~ kira...alah bisa tegal biasa..huhu~

Sehinggalah...Ladies Coach Available!!!



Seronok dan best sebab selesa, tak padat dengan orang sangat, ada potensi dapat seat dan tak tambah dosa :) Sangat seronok!!!
Tapi yang tak berapa best, ada pulak lelaki yang masuk coach ni. Tak kisah kalau dia tersilap masuk n tukar coach selepas tu kat stesen seterusnya. Waaa...sangat gentleman!!!
Yang geramnya bila dia masuk dengan girlfriend n pastu buat2 tak tahu yang coach tu coach perempuan. Kalau nak sangat sama-sama dengan girlfriend, duduklah kat coach yang bukan untuk perempuan je. Dan ada jugak yang bukan dengan girlfriend pun tapi saja je nak masuk, walaupun dah kena marah dengan polis yang jaga KL Sentral tapi dia boleh buat2 tak tahu n siap geleng kepala lagi...pelik2..dia tak rasa malu ke ek?? Kalau nak masuk sangat lain kali pakai tudung k...tak ada siapa nak marah ~ risiko: nanti orang kata gila...huhu~

Tapi bila fikir-fikir balik, kesian pulak bila time2 peak hour...komuter dah lah memang sedia sardin..tp orang2 perempuan masih boleh selesa sikit...tak adil pulak rasanya...
Better perempuan pun tak boleh masuk coach lelaki...jd kurang sempit skit coach tu...
n ada coach family untuk married couple dan yang ada anak..rasa lagi ok kowt...huhu~

Apa-apa pun semua benda kat dunia ada pro n contras nya yang tersendiri, so tak boleh nak kata benda tu baik atau tak baik..cuma kita boleh mencuba yang terbaik..hmmm.... :)

Monday, June 21, 2010

Father's Day at Pizza Hut

Happy Father's Day buat semua lelaki yang bergelar ayah dan especially buat ayahku tersayang, En. Mohd Paiz b. Md Said...SAYANG AYAH!!!

Kalau dulu setiap kali father's day, mother's day atau birthday ayah dengan mak, kitorang (aku, ayuni dengan adlina) selalu bincang-bincang nak beli apa, kumpul duit belanja sekolah lepas tu pura-pura mintak nak pergi Giant konon ada barang keperluan sekolah nak kena beli padahal nak beli hadiah (sebab kitorang tak pandai drive kowt..huhu~) Lepas tu bila dah beli, kena fikir pulak cara-cara sorokkan hadiah masuk dalam kereta...thrilling gila tapi itu yang seronok...perasaan cemas tu yang seronok...huhu~

Tapi sekarang kitorang dah tak boleh nak buat macam tu sebab mak dengan ayah dah bertambah terer dalam meneka. Konfem kantoi...hehe that's why kitorang ambil keputusan untuk straight forward je. Kitorang just tanya,"Ayah, tak lama lagi Father's Day, ayah nak makan kat mana, kitorang belanja..huhu~ :)
Macam biasa setiap kali kitorang wish, ayah atau mak mesti dengan gelak-gelak comel dan malu-malu...COMEL!!!! huhu~

Jadi, kami pun pergi ke Pizza Hut!!

Menu biasa:
1 large super supreme
1 personal hawaiian tuna
2 garlic bread
1 nmineral water (sbb mak xnak air pepsi..huhu~)
1 jug of Pepsi = kenyang.

Ayah sangat suka dengan nenas, maka kami memberi semua nenas dalam pizza kepada ayah sebab kami tak berapa suka hihihi~ (Tp saya kutip mushroom...sedap...huhu~)
Mak pulak suka makan salad...(Saya??? Huhu...biarlah rahsia...)

As always, picture time!!!

Ayuni dengan ayah


Huhu~ saya dengan emak :)


Adlina dengan kakaknya yang comel..huhu~


Kesimpulannya: kami kenyang dan gembira!!!
P/s walaupun mula-mulanya aku nak belanja tapi last2 ayah suruh bayar separuh je...lagi separuh ayah bayar..huhu~ ayah...ayah... :)

Friday, June 11, 2010

'Citarasa Tersendiri'



Waaaaaa!!!!! Currently, tengah layan cerita 'Citarasa Tersendiri' yang tajuk sebenarnya ialah Personal Taste!!! Huhu~ best sangat ^_^

Walaupun jalan ceritanya lebih kurang sama aje dengan cerita-cerita korea yang lain yet still ada part yang sama dengan cerita My Girl, ada part yang sama dengan cerita Full House contohnya lelaki tu mesti : hensem, kaya, dua tiga heroin suka dia, dingin, tak suka heroin mula-mulanya, pastu suka bagai nak gila, pastu perempuan tu pulak : gila-gila, tak lawa mula-mulanya, ada masalah kewangan, duduk satu rumah dengan lelaki tu, pastu jadi lawa akhirnya...tup-tup = HAPPY ENDING ~ Tamat

Tapi, cerita tu jugaklah yang buat mata aku sakit (tengok dalam gelap sbb adik2 dah tidur) dan buat telinga aku lenguh dengan earphone yang bersumbat dalam telinga = cecah pukul 2-3 pagi + bangun lambat + kena marah ~ memang terbaik dari ladang huhu~ ^_^ (tapi mak tak ada lah marah sangat sebab semua kerja settle...[bangga2!!]

Walupun baru tengok sampai bab 13, (means ada 3 bab lagi)...overall cerita tu memang best...tengok lah yea!!!

Synopsis:
Jeon Jin Ho is a straight guy who pretends to be gay in order to become Park Kae In's roommate. His hobbies include organization and ironing, and he’s known for his stoic poker face. He’s a stickler for cleanliness, but he also has a talent for figuring out a women’s feelings. Kae In is very trusting even though she has a habit of being betrayed. However that doesn't stop her from giving people the benefit of doubt and Jin Ho is no different. How will Kae In react when she finds out that her gay roommate is not actually gay at all and that he has fallen for her? ~ DramaWiki~

Hero: Lee Min Ho sebagai Jeon Jin Ho
Heroin: Son Ye Jin sebagai Park Gae In

Kalau nak download cerita ni: gblog85
Guna: Internet Download Manager ~ laju... :)

Enjoy it k!!!!

Special thanks to Wani, yang promote n ajarkan cara nak download cerita nie!!! Luv u!!!

Tuesday, June 1, 2010

Sindrom Cashier & Salesgirl Malaysia

'Sindrom Cashier & Salesgirl Malaysia'....

Bunyi macam penyakit je....hmmm memang penyakit pun.... Penyakit yang melanda majoriti cashier-cashier perempuan Melayu yang ada kat Malaysia ni. Sorry to say...bunyi memang macam kasar dan memang kasar pun sebab semua orang pun tahu, pokok takkan goyang kalau tak ada angin. Tapi awal-awal cakap, aku tak bermaksud semua cashier perempuan yang ada kat Malaysia ni berpenyakit macam ni, cuma segelintir je. Ada je yang baik dan sangat mesra tapi yang segelintir nilah yang buat hati aku panas.

Aku rasa ada je yang pernah kene apa yang aku dah terkena. Kalau setakat sekali terkena tu tak apalah. Tak kisah pun. Tapi kalau dah beberapa kali terkena, tak ke aku yakin sindron ni memang betul-betul wujud. Yang paling aku sedih dan pelik, semuanya berbangsa Melayu dan perempuan. Seolah-olah diorang ni macam ada sejenis penyakit yang sama bila bekerja sebagai cashier atau salesgirl. Berlagak bagus, jawab pun nak taknak, nada suara sinis giler, orang tanya baik-baik - dia jawab benda-benda yang menyakitkan hati. Memang tak teringat kalau nak cerita balik semua perkara-perkara yang pernah berlaku tapi pandai-pandailah fikir sendiri, wujudnya pekerjaan cashier dengan salegirl tu pun sebab adanya customer. Tapi kalau dengan customer pun buat hal, apa tujuan pilih kerja tu. Pergilah pilih pekerjaan yang bekerja dengan mesin kalau tak boleh nak bekerja dengan orang.

Tak terniat pun nak menyentuh perasaan siapa-siapa yang pernah bekerja sebagai cashier atau salesgirl ni. Tapi sebagai customer, kitorang pun manusia yang ada perasaan jugak. Bukan heroin cerita tv yang sentiasa bersabar dengan perkara-perkara yang menyakitkan hati dari mula sampai ke penghujungnya. Jadi tolonglah, tak luak apa-apa pun kalau korang senyum. Tak rugi apa-apa pun kalau korang cakap baik-baik. Dah tentu kita perempuan dan Melayu pulak tu. Terkenal dengan adat dan budi bahasa. Serius aku cakap, tak rugi apa-apa pun kalau jadi baik.

Kesimpulannya, (dah macam karangan lak aku rasa...) jadilah cashier dan salegirl yang baik...huhu~

*Aku sangat suka dengan ada seorang akak cashier kat Giant Senawang, suara dia lembut dan cara dia cakap macam cakap dengan pakwe. Untung dia, Allah bagi dia suara macam tu...huhu~ (hehe...aku pun bersyukur jugak dengan suara aku...tak lembut pun takpe asalkan ada suara huhu~)



Currently, pergi Jusco Seremban 2 dengan Ayuni n Adlina. Sempat je ambik gambar time tengah beratur masa nak beli Cornetto McFlurry kat McD. Akak kaunter aiskrim tu??? Ok je...cemerlang, gemilang dan terbilang...huhu~

Sunday, May 30, 2010

Kenapa Buluh???




Bila sebut 'buluh', bagi orang Melayu, mesti ada yang terfikir hari raya...sebab hari raya ada lemang dan lemang mesti masak di dalam buluh. Dan mungkin juga ada antara kita yang terfikir meriam buluh sebab mungkin dia lebih banyak main meriam buluh dari tolong mak dia buat lemang....Hehehe....tak kisah lah asalkan kita pernah kenal apa itu buluh, pernah tengok buluh (walaupun dalam 'google' image ataupun dalam tv) dan apa-apa juga tentang buluh.

Tapi, kenapa aku bagi nama blog aku 'Buluh Betung'???

Selain tak kreatif dalam mencari nama blog yang 'canggih-manggih', aku rasa 'smart' juga kalau letak nama blog dengan nama tumbuhan yang sinonim kat negara kita. Lebih-lebih lagi tumbuhan ni amat sinonim dengan masyrakat Melayu, lebih-lebih lagi bila time raya. Satu lagi sebab aku nak jadikan buluh ni 'guideline' hidup aku. Aku nak jadi macam dia...Tapi itu bukanlah bermaksud yang aku dah tak nak jadi manusia dah...Gila apa!! Hahaha...tapi aku nak sifat-sifat yang ada kat dia..Aku nak jadi kuat...berpendirian teguh...tak mudah terpengaruh dengan persekitaran...tahan lasak...senang hidup...tak banyak ragam atau kerenah(alasan)...dan sebagainya...

Kita pun biasa dengar peribahasa "Melentur buluh biarlah dari rebungnya". Itu bermaksud bila dah jadi buluh, tak ada benda yang dapat ubah bentuk buluh tu lagi dah disebabkan keteguhan dan kekuatan dia. Disebabkan dah banyak perkara yang aku lalui sebelum-sebelum ni..aku nekad...aku nak jadi macam buluh...hihi~

Whatever it is, aku pernah baca yang buluh ni sebenarnya adalah tumbuhan botani dalam kategori rumput. Kalau dah namanya rumput, dah tentunya dia senang tumbuh dan tak banyak ragam. Buluh ni tak perlu air banyak, boleh tanam terus atas tanah tanpa pasu atau bekas, senang hidup dengan kata lain kat mana-mana pun dia boleh hidup.Buluh ialah pokok dari kawasan tropika, ada daun yang lebat berwarna hijau dan batang dia boleh hidup memanjang sehingga lebih 30 meter (jauh di sudut hati aku nak tinggi cam buluh gak...tapi for my age right now...I should just forget it...uhuhu~ T_T)

Kalau dari segi kegunaan dia lak, selain untuk buat lemang dengan meriam buluh...buluh pun boleh dibuat perabot, jambatan, rakit, pemegang pelita raya, penjolok buah rambutan, mahupun buat 'gadjet' masa ber'camping'. Teingat pulak masa BIG hari tu....tapi ktorang 'apply' aje gadjet yang dah siap. Dah siap...buat apa nak buat...kan..kan... :)

Selain tu, aku baru tahu buluh ni popular untuk digunakan untuk hias halaman rumah. Buluh ni akan ditanam dirumah-rumah yang nakkan halaman diorang berkonsepkan Zen, Jepun ataupun Cina. Buluh dikatakan tumbuhan halaman yang kontemporari atau tak lapuk dek zaman la kiro eh...walaupun buluh ni selalu dikenali dengan 'kayu miskin'. Entahlah, aku pun tak faham kenapa lak buluh terkenal dengan nama macam tu. Huhu~
Lagi satu, disebabkan buluh tumbuh memanjang, jadi dia tak perlu banyak ruang tanah untuk digunakan. So, rumah-rumah yang tanah dia kecik, bolehlah nak tanam buluh ni.
Lagipun, tempoh masa untuk buluh ni hidup pun tak lama...enam bulan jer...

Selain tu, 'baby' buluh = rebung, sangat sedap untuk dimakan. Lagi-lagi bila dimasak dengan ikan tenggiri masak lomak cili api. Cara aku makan lak, walaupun dah letak kuah dia kat nasi, aku tetap akan letak kicap manis HABHAL...pastu gaul-gaul....sodap eh!!!!

Overall...buluh memang best. That's why I put it as my blog's name. Banyak kelebihannya...ada keistimewaannya...so do I.... :)

Monday, April 26, 2010

Penawar Kasih

Dah lama aku tak post entri....
Entri kali ni, mungkin lebih beremosi daripada biasa...

Semalam, masa tengah layan lagu Jamal Abdillah (almaklumlah aku ni memang jenis yang oldies...huhu~), dengan ear phone yang bersumbat dalam telinga...tiba-tiba berkumandanglah lagu ni...
satu-satu bait lagu ni aku hayati...
satu-satu perkataan dalam lirik tu aku renungi...
aku sedih...
aku sebak...
aku nak balik sekarang jugak!!
aku nak peluk dia erat2...
aku tak nak lepas...
aku sayang dia....aku cinta dia...
dia lah segala-galanya..YA!...dialah segala-galanya...

Oleh itu, aku nak berkongsi lagu ni dengan korang semua...
aku dah biasa dengar..tapi baru-baru ni baru aku hayati sepenuhnya...
Dengarlah....hayatilah...dan hargailah...



Penawar Kasih - Jamal Abdillah

Lilin yang membakar diri
Yang sudi menerangi dan juga menemani
Di sebalik kabus wajah yang tersembunyi
Ada titis airmata yang membasahi
Engkau lindungi

Tabah walaupun diuji
Dengan rela hatimu menempuh segalanya
Apa yang engkau lakukan tiada paksaan
Atas rasa kasih sayang dan kejujuran
Itulah lambang jadi pedoman

Engkau seumpama air
Lembut dan tenang mengalir
Bisa mengalihkan gunung tetap berdiri
Malah engkau melembutkan hati
Yang dilanda duka dengan kata-kata
Andai hatiku retak seribu
Kau cantum kembali tanpa rasa jemu

Bagaimana untuk membalasnya
Memang tak terbalas budimu yang ikhlas
Hanya doa sebagai pengganti
Yang harum mewangi
Di persada hati
Duhai bonda


Mak.....
Walaupun akak tahu mak mungkin tak tahu URL blog akak ni...
Tapi, kat sini akak nak mak tahu yang akak sayang mak sangat2...
Sangat sayang sampai akak tak tahu apa yang boleh akak buat untuk buktikan kat mak yang akak sayang mak sangat2!!!
Betullah kata lirik tu...disebabkan akak tak tahu nak buat apa untuk buktikan yang akak sayang sangat kat mak, akak doa tiap2 hari untuk mak dan ayah agar dipanjangkan umur...diberikan kesihatan yang baik...sentiasa gembira dan bahagia...
Kalau boleh akak nak duduk dengan mak setiap masa....kalau akak tak kena merantau kat Pahang ni untuk belajar...akak nak duduk dengan mak setiap masa....borak ngan mak..makan ngan mak...semua benda nak buat ngan mak...ayah pun sama...
Akak sayang mak dan ayah sangat2!!!
Minggu ni akak balik....tak sabar nak jumpa mak ngan ayah....
Akak SAYANG mak dan ayah...




Akak SAYANG mak dan ayah...

Sunday, March 7, 2010

Apa yang Anda Boleh Lakukan Bila Anak Kucing Anda Sakit

Kepada sesiapa yang menyayangi kucing, mesti korang kelam kabut dan susah hati bila kucing korang sakit. Mungkin apabila perkara ini berlaku, mungkin ramai yang terfikir untuk hantar ke veterinar je terus.

Tapi mengikut kepada pengalaman aku, walaupun dah hantar ke veterinar, penyakit kucing aku tak pun bertambah baik tapi bertambah teruk. Tapi tak bermaksud aku nak menidakkan keberkesanan ubat-ubat yang doktor tu bagi. Tapi kadang-kadang keadaan kucing ni bertambah teruk bukan sebab ubat tapi sebab perasaan takut tekanan yang dia rasa bila dibawa kehulu kehilir ke pusat veterinar. Ditambah lagi dengan situasi untuk berjumpa dengan manusia lain (doktor veterinar) yang bukannya selalu nak berlembut semasa merawat kucing-kucing ni.

Tanda-tanda kucing korang sakit:
1. Macam manusia jugak, bila sakit diorang akan kurang selera makan. Walaumacam mana korang panggil atau letak makanan tu depan diorang pun, diorang akan buat tak tahu je.

2. Kadang-kadang telinga diorang akan menjadi sejuk. Kalau korang tengok kucing korang semacam je, cuba sentuh telinga dia, kalau sejuk besar kemungkinan kucing korang demam atau tengah sakitlah umumnya. Selain tu, kalau kucing korang demam, korang boleh kesan bila korang angkat atau sentuh badan dia, macam manusia jugak bila demam, badan mereka akan terasa panas daripada biasa.

3. Mata diorang akan nampak kuyu. Biasanya bila kucing-kucing yang sihat pandang korang, mesti korang perasan mata diorang yang buntang dan macam tak sabar-sabar nak tunggu korang bagi makan kat diorang. Tapi, kucing yang sakit pula biasanya akan kerap tidur dan tak pernah pun nak pandang korang lama-lama. Kadang-kadang dia pandang sekilas je.

4. Selain tu, korang akan perasan yang diorang tak mahu dipegang mahupun didekati. Diorang lebih selesa menyorok kat mana-mana untuk tidur. Kalau korang pegang pun, diorang akan mengeliat-ngeliat nak lepas.

Jadi, bila korang dah perasan semua ni, maka konfemlah yang kucing korang sakit sebenarnya. Habis tu apa yang korang boleh buat???

Bila kucing korang sakit, diorang takkan makan. Jadi, kadang-kadang diorang mati bukan semestinya sebab penyakit dia tapi besar kemungkinan sebab tenaga diorang dah takde langsung dah. Oleh itu, cuba buat macam ni:

1. Beli Glucolin dan bancuh dengan air mengikut sukatan yang dicadangkan. Disebabkan mereka takkan minum dengan sendirinya, maka korang kenalah bagi diorang minum. Caranya, guna syringe.




Tapi pastikan pulak yang syringe tu takde jarum..hahaha... Sedut air glukolin dengan syringe. Lepas tu picitkan syringe tu kat mulut diorang. Diorang konfem akan meronta-ronta nak lepas. Maka, pandai-pandailah korang berlembut dengan diorang. Jangan paksa diorang minum skali banyak,tak jalan punya sebab diorang akan tutup mulut diorang serapat-rapatnya bila diorang dah rasa dipaksa. Biarlah sikit-sikit tapi kerap, asalkan diorang dapat rasa beberapa titis air tu.



Kenapa Glucolin?? Seperti yang korang tahu, Glucolin tu glukosa sebenarnya. Dengan bahasa mudahnya gula teringkas yang tak perlu dipecahkan lagi untuk memberi tenaga. Kiranya, dengan cara ni, diorang akan dapat tenaga tambahan dengan lebih cepat.

2. Beli susu untuk haiwan peliharaan. Selain daripada tenaga, diorang juga memerlukan zat-zat lain untuk membina semula sel-sel dan menguatkan semula sistem pertahanan badan diorang. Oleh itu, dengan cara ni InsyaAllah diorang akan bertambah baik. Macam biasa diorang takkan minum dengan sendirinya. Maka, gunalah syringe jugak sekali lagi. Sikit-sikit tapi kerap.





Yang sebelah kiri tu susu dan yang sebelah kanan tu pulak air glukosa.

Selain syringe, korang jugak boleh guna botol susu. Dah semestinya botol susu yang khas untuk kucing. Please..lah jangan korang rembat botol susu adik-adik korang lak. Mengamuk mak korang nanti...Lagipun kalau botol susu adik-adik korang tu pun, takkan muatnya kat mulut kucing tu...



Oleh itu, korang cubalah yea, harap-harap cara ni berkesan ke atas kucing korang jugak...InsyaAllah...Semoga Berjaya!!! :)

Tuesday, February 23, 2010

Tips untuk Menjimatkan Duit Elaun

Aku yakin, semua orang mesti pernah rasa bila duit elaun korang 'mengalir' macam air...
Tak kisahlah sama ada korang dapat elaun ke, biasiswa ke, pinjaman ke...
Bila duit masuk je...kita keluarkan...bila masuk je, kita keluarkan lg... Jadi duit tu tak pernahnya nak merasa lama-lama duk dalam bank yang ber-aircond.

Kepada sesiapa yang dah ada niat sikit-sikit nak biarkan duit tu lama sikit kat dalam bank, jom la kita kongsi sama-sama tips kat bawah ni (t'masuk laa aku...huhu~):

Tapi ops!!! Jap!!! Buat korang yang rasa dah ok dengan kewangan korang sekarang, tak yah laa baca :)

1. Bila elaun masuk, korang cuba timbulkan rasa macam tak ada apa-apa yang berlaku atau dengan kata lain, korang buat 'dek' je. Jangan timbulkan rasa excited. Sebab dengan itu, korang tak akan mula menyenaraikan barang keperluan termasuk barang yang tak diperlukan untuk senarai 'wajib beli'.

2. Cuba untuk berasa bahagia dengan barang-barang yang korang ada sekarang. Contohnya, berasa sayang kepada handphone walaupun dah berumur lebih empat tahun dan tak ada bluetooth pun (macam aku... ngeee~). Sayang kat beg walaupun dah terputus da benang dia sikit-sikit (jangan lah sampai xleh nak pakai langsung kowt...). Sebab korang kena yakin yang semua barang-barang tu ada 'sentimental value' XD hohoho~

3. Timbulkan rasa MALAS...Hahaha, masa ni lah korang kena apply kan perangai tak best ni. Nak apply kat perkara lain tak baik, so masa ni lah kita gunakan sebaik-baiknya. Contohnya, timbulkan rasa malas nak keluar ke bandar, rasa malas nak tukar baju (especially p'puan sebab nak kne cari baju, cari tudung yang match, nak kne gosok lg, lagi-lagi tudung yang payah nak pakai tu...hah susah kan :O). So, bila rasa malas nak keluar, duit pun jadi jimat, tak payanh nak membeli, tak payah keluarkan duit tambang, kos duit minyak motor pun kurang.

4. Tapi kalau kena keluar gak untuk beli barang-barang keperluan, cubalah korang makan kenyang-kenyang dulu sebelum keluar. Aku dah cuba banyak kali dan dah jadi tabiat aku setiap kali sebelum keluar, memang menjadi sebab tak rasa sangat nak membeli. Kalau budak-budak maktab Afzan tu, korang belilah ice blanded ke, nugget ke, bebola ayam ke...makan dulu sebelum korang beli untuk makan malam. I hope it works on you huhu~ (tapi jangan lum sempat kenyang korang dah start m'beli - memang tak jalan kot!!).

Dah laa kot... tu je tips-tips yang aku tengah amalkan sekarang...tp perhatian!!! It may works on certain people only...Klu tak menjadi tu...cari lah cara lain k!!! :)

Saturday, February 20, 2010

Face Down - The Red Jumpsuit Apparatus



Hey girl, you know you drive me crazy
One look puts the rhythm in my hand
Still I'll never understand why you hang around
I see what's going down

Cover up with make-up in the mirror
Tell yourself it's never gonna happen again
You cry alone and then he
Swears he loves you

Do you feel like a man
When you push her around?
Do you feel better now
As she falls to the ground?
Well I'll tell you, my friend
One day, this world's got to end
As your lies crumble down
A new life she has found

A pebble in the water makes a ripple effect
Every action in this world will bear a consequence
If you wade around forever you will surely drown
I see what's going down

I see the way you go and say you're right again
Say you're right again
Heed my lecture

Do you feel like a man
When you push her around?
Do you feel better now
As she falls to the ground?
Well I'll tell you, my friend
One day, this world's got to end
As your lies crumble down
A new life she has found-

Scream:
One day she will tell you that she has enough
It's coming round again
One day she will tell you that she has enough
He's coming round again

Do you feel like a man
when you push her around?
Do you feel better now
As she falls to the ground?
Well I'll tell you, my friend
One day, this world's got to end
As your lies crumble down
a new life she has found-

Face down in the dirt
She said this doesn't hurt
She said I've finally had enough
Face down in the dirt
She said this doesn't hurt
She said I've finally had enough

Lagu ni adalah salah satu lagu Inggeris yang paling aku suka lirik dia. Lagu ni tentang seorang lelaki yang berkomunikasi dengan lelaki lain mengenai sikap lelaki tu yang senang-senang je meng'dumped' girlfriend dia.

Aku suka masa part...

Do you feel like a man
when you push her around?
Do you feel better now
As she falls to the ground?
Well I'll tell you, my friend
One day, this world's got to end
As your lies crumble down
a new life she has found-


Rasa best bila tahu adanya lelaki yang sedar yang meng'dumped' orang bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Aku ingat lelaki sume lebih kurang sama je. Kiranya aku ingat diorang bukannya kisah pun kalau kawan-kawan lelaki dia yang lain dumped girlfriend diorang. Tapi bila baca lirik ni, barulah aku tau bahawa ada jugak lelaki lain yang lebih bertimbang rasa dan berbelas kasihan dengan nasib yang ditimpa oleh perempuan. Lelaki tu siap sound lg kawan dia yang "Ko rasa cam lelaki sejati ke bila dumped girlfriend ko", "rasa best sangat ke bila dia tengok dia sedih". Macam tulah kiranya bila lirik tu di-Melayukan (hahaha...agknye laa).

So, buat lelaki-lalaki kat luar sana tu. Tolong ar jangan senang-senang jer nak dumped-kan girlfriend korang. Kitorang pun bukannya suka sangat kena dumped (ada ke yang suka??? huhu~)

Tapi lagu ni ditujukan buat lelaki yang senang-senang je (sayur-sayur je...) nak dumped-kan girlfriend diorang laa... Kalau girlfriend korang pun teruk sangat perangai dia tu lain cerita lah yea...huhu~

Btw lagu ni mmg BEST!!! Uhuhu~

Sunday, February 14, 2010

Lagu-lagu Sekolahku


Masa menyanyi lagu institut dekat dewan darul makmur hari tu, tiba-tiba teringat pulak kat lagu-lagu sekolah dan tempat belajar yang aku pernah pergi dulu. Kalau masa sekolah rendah dulu, datang aje sekolah, gi letak beg, duduk kat tapak perhimpunan tunggu perhimpunan 'start', kalau ada masa lagi main ting-ting dengan lompat getah dulu. Bila perhimpunan 'start'...hmm masa tu barulah mula nyanyi lagu sekolah. Ada yang betul-betul nyanyi (sampai lari pitching), ada yang miming dan ada jugak yang buat dek aje [ni memang saja nak tambah kerja cikgu disiplin].

Itu dulu, bila masa aku menganggap lagu sekolah sebagai lagu yang dipaksa nyanyi setiap pagi perhimpunan. Tapi bila dah besar-besar ni seronok pulak rasanya bila dapat nyanyi balik lagu-lagu sekolah ni. Lebih-lebih lagi bila tak ada lirik yang kantoi atau 'off-key'.

Lagu Sekolah Kebangsaan Senawang
Aku bersekolah kat sekolah ni masa aku darjah satu sampai darjah dua je, lepas tu aku pindah sekolah. Masa tu nama kelas sekolah guna nama warna. Aku darjah 1 Coklat (1996) dan darjah 2 Coklat (1997). Lagu sekolah dia macam nie:


Berdiri megah indah

Sekolahku tercinta

Ilmu murni dicurah

Pada kami semua
Kau tak mengenal jemu
Tiap waktu dan masa
Mendidik agar maju

Harapan ibu bapa
Wahai guru budiman

Kau takkan dilupakan

Tunjuk ajarmu, ku abadikan

Jujur serta amanah
Dan ikhlas diperjuang
Kami murid Sekolah Kebangsaan Senawang.



Sekolah Kebangsaan Taman Tuanku Jaafar

Semasa di sekolah ni, aku belajar dari darjah 3 sampai darjah 4 jer. Lepas tu pindah lagi. Tapi masa aku belajar kat sekolah ni, lagu sekolah tak ada lagi sebab sekolah ni sekolah baru masa tu. Kebanjiran murid kat Sekolah Kebangsaan Senawang membuatkan kami yang tinggal di taman perumahan Taman Tuanku Jaafar kena berpindah ke sekolah baru.


Sekolah Kebangsaan Ampangan

Aku bersekolah kat sekolah ni masa aku darjah 5 ngan darjah 6. 5 Al-Abdari ngan 6 Ibn-Khaldun. Lagu sekolah dia lak camni:


di bawah satu bumbung mulia
sekolah ampangan
kami dididik setiap masa penuh dengan pengalaman
1895 mula tarikh wujudnya
berbakti kepada anak bangsa

menuju ke gerbang jaya

kawan kawan mesti sedia

marilah kita berusaha

supaya mencapai cita-cita
menjadi rakyat berjasa

kami sentiasa bersiap sedia
ikut didikan berjasa

kami tetap mengenang budinya
kerana pasti akan berjaya


SMKA Sheikh Haji Mohd Said
Lepas tu, bila masuk sekolah menengah, aku besekolah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said. Terus jer dari tingkatan satu sampai tingkatan lima, tak de pindah-pindah lagi dah. Lagu sekolah Shams:

SMKA SHAMS tercinta

Mendukung cita-cita

Dunia dan Akhirat Tuntutan Hidup

Namamu Unggul di Persada Negara

Bawah Naungan Ibu Pertiwi

Guru Kami Hormati

Ikhlas Mendidik Tanpa Rasa Jemu

Kami Bersyukur Kepada Ilahi

Wahai Guru, Ayah dan Ibu

Doakan Kami Agar Menjadi

Anak Yang Baik Mendengar Kata

Cemerlang di Dunia Sejahtera di Akhirat

SMKA SHAMS tercinta

Mendukung cita-cita

Dunia dan Akhirat Tuntutan Hidup

Namamu Unggul di Persada Negara

Namamu Unggul di Persada Negara


Lagu Matrikulasi Negeri Sembilan
Lepas sekolah menengah, aku masuk matrik. Lagu matrik adalah antara lagu tempat belajar yang best bagi aku. Muzik dia best, rasa cam nak menari jer(over sgt dah tu). Lagu matrik:

Disini wajahmu nan megah
Lahir generasi berilmu
Berfikiran positif
Berkemahiran
Menjana Kejayaan
Tingkatkan nilai modal insan
Sahsiah mulia
Berketrampilan
Harmoni dan seiringan
Kita Menjana Nilai Dan Skor
Dunia penuh cabaran
Kami sasar wawasan
Maju...
KMNS...
Gemilang terus terbilang

IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan
Lepas matrik lak, aku masuk kat Institut Pedidikan Guru Kampus Tengku Ampuan Afzan. Kat sini agak banyak lagu yang nak kena nyanyi sebab ada lagu 'Kami Guru Malaysia', Lagu Institut, dengan Lagu IPG.


KAMI GURU MALAYSIA

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

LAGU IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN

Dari bumi pahang darul makmur
Kami penuntut berikrar
Mendidik membimbing penuh usaha
Membina negara jaya

Tetap mengamal rukun negara
Agar hidup kita bahagia
Bersatu pasti akan berjaya
Untuk nusa juga bangsa

Dengan semangat waja kami terus berjuang
Rela kami berkorban itu sumpah tercipta

Berilmu tinggi penuh didada
Berakhlak mulia sempurna
Beramal bakti hidup berjasa
IPTAA berjaya

LAGU IPG

Institut Pendidikan Guru
Kami sentiasa bersedia
Menjulang etika kerja
Berkorban jiwa raga
Menjunjung aspirasi
Bangsa Negara tercinta

Berwibawa berintegriti
Keunggulan peribadi
Berteraskan keimanan
Mendidik anak bangsa

Kami bangga menjadi guru
Kerjaya dihormati
Tidak jemu menimba ilmu
Bakti setulus hati nan budi

IPG Malaysia berikrar
Membentuk guru berkualiti
Penyayang berakhlak mulia
Mendokong misi visi IPG

Itulah antara lagu yang aku perlu hafal sepanjang menjadi seorang pelajar. Antara lagu yang paling aku suka ialah Lagu Sekolah Kebangsaan Senawang, Lagu Matrikulasi dengan Lagu IPG.Aku harap aku sendiri tak lupa semua lagu ni sampai bila-bila... huhu~~~ ;)

Related Posts with Thumbnails