Pages

Tuesday, February 15, 2011

Layak tak saya nak sayang Kekasih Allah jugak...

Saya budak biasa. Tak baik sangat dan tak jahat sangat.

Saya tahu, saya pernah...
- buat mak n ayah marah, buat diaorang kecil hati, tak dengar cakap n keras kepala...
- sakitkan hati adik2 n abang, buat diorang marah...
- kecilkan hati kawan2 n buat diorang bengang...

dan juga...
- selalu lupa kat Allah bila hepi...
- dan bila susah barulah nak cari Allah...
- selalu lambat2kan sembahyang...
- selalu buat apa yang Allah larang...
- selalu x ingat kat Rasullulah...
- selalu tak teringat untuk selawat ke atas baginda...

jadi...
layak tak saya nak try sayang Kekasih Allah...
skali lagi... KEKASIH ALLAH...



Ok, kalau kita sebut 'kekasih'...
Kekasih adalah seseorang yang sangat-sangat disayangi, dicintai, yang akan dipastikan bahawa tak ada apa-apa yang tak baik berlaku kepada kekasih kita tu...
Jadi, Kekasih Allah bermakna, Rasullulah adalah merupakan seseorang yang sangat2 disayangi, dicintai dan akan dipastikan bahawa tidak ada apa-apa yang tak baik berlaku kepada baginda oleh Allah s.w.t.

Aku tak tahu nak cakap macam mana tapi layak ke orang yang macam aku ni nak claim yang aku sayang kat Rasulullah...
Siapa aku nak sayang Rasulullah kalau Rasulullah adalah seorang insan yang most beloved by Allah, tuhan yang cipta aku...
Kira macam, tak tahu malunya aku...ada hati nak sayang Rasullulah...

Mak pernah hantar satu video kat aku...
Video ni aku pasti dah ramai yang tengok...
Video tentang pemergian Rasullulah...

videoAlign Center


Kesimpulan yang dapat aku buat berdasarkan video tu...
- Rasullullah amat amat amat sayang umatnya...sehinggakan saat akhir kewafatan baginda, baginda still sebut nama umatnya....
Kalau kita pada saat tu tentu dah tak de nak ingat sesiapa dah, mesti kita hanya fokus kat apa yang kita rasa pada masa tu...
Tapi, Rasulullah berkali-kali sebut nama umatnya...siapa umatnya? Kita lah kan...aku sedar yang aku pun...

Jadi, aku fikir2 apa yang aku boleh buat untuk Rasulullah untuk buktikan yang aku pun sayang Rasulullah...
Apa yang boleh aku buat untuk jadikan aku layak nak claim yang aku sayang Rasulullah...

Jadi, insyaAllah aku nak cuba:
- setiap kali aku teringat kat Rasulullah, aku nak selawat ke atas baginda...banyak2...
- aku nak ikut sikit2 apa yang Rasulullah buat...
Rasulullah suka maafkan orang...
Rasulullah selalu bersabar...
dan segala macam yang aku tahu Rasulullah buat, aku nak cuba buat sikit2...
Aku nak buat sikit2 dan tak nak buat skali gus sebab aku takut nanti tak berpanjangan....

Walau aku sedar sampai satu tahap nanti aku akan lupa balik....
jadi aku berdoa dan bermohon kepadaMu Ya Allah supaya "Ingatkanlah kepadaku setiap kali aku lupa...sesungguhnya aku adalah hambaMu yang sangat lemah hatinya" Amin~

Oleh itu, sempena Hari Maulidur Rasul ni, sama-sama lah kita mula selawat ke atas baginda dan bukan untuk hari ni je...tapi berterusan untuk hari2 akan datang...

Sunday, February 13, 2011

Oh tidak! Saya telah terpakai Adrenaline secara berlebihan

12 Februari 2010

Saya dan kawan2 saya iaitu Ain, Janna, Asma n Zairul telah membuat rombongan cik Kiah ke Kuala Lumpur.

Destinasi: Low Yatt n Times Square
Masa: 8.00 pagi - 10.00 malam

Destinasi berikut adalah merupakan hiburan rutin setiap semester bagi para guru pelatih IPG Afzan memandangkan lokasi tersebut adalah agak relevan dan agak mencapai tahap hiburan yang memuaskan (jika nak dibandingkan dengan Lipis....ooppsss..no offense 'Lipissian')

Disebabkan kami ni pen'jimat' (yang tak berapa nak banyak duit sebenarnya...saya lah~ huhu) maka KL is the best choice...Yelah nak dibandingkan dengan other choices yg dibuat seperti Cameron Highland lah, Bukit Larut lah...oleh budak2 lelaki class yg memang kuat berjalan...oh, tidak mengapa..go on guys...

Maka, as usual...(ececeh...) kami oun melawatlah tempat2 berwajib iaitu Low Yatt untuk membeli apa2 yang diperlukan seperti DVD's, headphones, pendrives. SETTLE...kami bergerak ke TS~

Then, it's Cosmo's time....
This is the second time berhibur di Cosmo World selepas pergi dengan family dulu....and now dengan kawan2 pulak...
Sebagai pemanas badan..kami start dengan spinning orbit dan diikuti dengan Ooort's Express, Robo Crash n Supersonic Odyssey . Its Superb!! Tak ketinggalan, kami turut mencuba 'Buddy Go Round' n "Fantasy Trail'....tak percaya? Percaya lah...huhu~

These are the pictures tapi tak banyak sebab kami lebih excited nak main daripada ambil gambar...that is one unusual thing...hihi~

Ain dan Janna...on Ooort's Express

Kami...sebelum berhibur dengan Robo Crash~ ^_^


dan tak ketinggalan....
SHOPPING TIME ~


Ok, that's it~ cukup2lah selepas diterbalik, dilipat, digulung dan dibaling oleh mesin-mesin yang ada kat Cosmo World...having to much adrenaline rush going on in my body on the day...ok that's it!!! Takmo lagi dah....(untuk beberapa ketika je lah..tgk lah lepas2 nieh....haha~)

Dan baru lepas baca blog adik tersayang Nur Adlina (haaa...ko plak...bangga tak...bangga tak.. akak letak nama ko..haha). Thanx for the song...i'm touched and as usual you're GOOD!!!! huhu~ Lepas ni ajar akak camne nak pluck sambil ketuk tu plak k...(lihat...saya jujur yang saya tidak sepandai adik saya....) haha~

Owwhhh.....'nak ajak dia tengok 127 hours'...pandai yea....
Aaahhhh!!! duit akak dah abis men kat Cosmo World...kte tengok cerita kat laptop je cukup...

Venue: Bilik's cinema
Time: 12.00 pm to 2.00 am
Seat: Side tido masing2

Dah cukup best dah tu kan...no popcorn..mee sedap je cukup~

Miss u all damn much~ Luv u <3

Saturday, February 5, 2011

Lirik Lagu Bawang Putih Bawang Merah 1959

Entri kali ni adalah berdasarkan permintaan kawanku, Diba yang nak lirik lagu bawang merah nyanyi kat buaian tu...
Dah alang2 tu aku bagi sume lirik lagu yang ada dalam cerita tu...
Kalau ada sesiapa yang nak tambah atau nak betulkan bagi tahu lah ye...
Disebabkan tak jumpa lirik ni kat mana2 atau aku yg tak jumpa cari sebenarnya...
So, aku dengar sendiri dalam cerita tu...
Maka, nyanyi lah korang yea...

Ibu Ikan Kaloi - nyanyian bawang Merah

Wahai perigi, perigi, airnya biru,
Tempat bermain..bermain pari dan mambang,
Mohon izinkan hamba merayu ibu,
Izinkan hamba merayu ibu,
Bagi penawar hatiku yang bimbang,
Wahai bonda ibu kandungku...

Wahai bondaku...bondaku si ikan kaloi,
Timbullah bonda oi..timbullah tunjukkan diri,
Nasi melukut dengan sayur keladi,
Nasi melukut sayur keladi,
Untuk bondaku di pagi hari,
Wahai bonda ibu kandungku...

Bunga Hutan
- nyanyian Anak Raja

Sungguh murni,
Bunga hutan...
' pastu sepatah pun aku tak dapat sebab mustapha maarof nyanyi x jelas'

Laju..laju... - nyanyian Bawang Merah



Pohon beringin tegaknya tinggi,
Kalau rendah menyapu bumi,
Penghibur aku,
Menolong aku,
Bertiuplah oh angin bayu,
Laju.. laju.. buaiku laju,
Akulah anak yatim piatu.
Laju...laju...
Buaiku laju...

Pohon beringin daunnya rendang,
Akar berjalur cecah ke bumi,
Hatiku ingin hidup gemilang,
Nasib malang suratan diri,
Hidup aku tidak beribu,
Akulah anak yatim piatu.

Pohon beringin tumbuh sendiri,
Tempat berayun menglipur lara,
Sungguhlah sudah ["ampun tuanku, titah tuanku sudah patik laksanakan" - pengawal dia b'cakap lak time nieh...] dibawa diri,
Tiada siapa yang kasih... [x dpt dengar lirik sebab anak raja jerit..."Petanada! ca...{ape ntah) perempuan ini! Perempuan kejam!!]
Laju...laju buaiku laju...

Bunga anggerik - nyanyian Bawang Merah dan dayang2nya..

Apa dipandang kepada anggerik,
Tumbuhnya liar di dalam hutan,
Mekar sehari besok binasa,
Sebelum layu sudahpun mati,

Bukan memandang cantik,
Pokok pangkalnya hati berkenan,
Kalau sesuai budi bahasa,
Sampai ke kubur bersatu hati,

*Bunga anggerik yang permai,
Memang molek dipakai,

Banyaklah bunga di dalam taman,
Apalah guna anggerik di desa,
Molek pun tidak, wangipun bukan,
Tidak sesuai untuk disunting,

Sungguhlah puan bunga idaman,
Indah kerana budi bahasa,
Bukanlah cantik ditengah pekan,
Cantik berbuai dihujung ranting,
Repeat *

Bunga berseri disinar malam,
Kumbang menari dengan cahaya,
Alam kekasih bunga dikarang,
Anggerik tak mungkin menukar ganti,

Sudah menjadi aturan alam,
Bunga penyeri taman bahgia,
Kumbang memilih bukan sebarang,
Anggerik di desa pujaan hati,

Bunga Anggerik di desa, indah budi bahasa.

Ok...cukup2...ni je yang termampu...
Penat kot play..pause..play..pause..
Nyanyilah korang ye~

Wednesday, February 2, 2011

Bawang Putih Bawang Merah 1959

Yeeaaaaah!!!!!!
Akhirnya dapat jugak aku men'download' cerita yang dah lama sangat aku nak tengok. Nak tunggu TV tayang entah bile-bile, nak beli CD asyik lupa je. Last-last, ambik timing best...ngadap internet berjam-jam...klik sana, klik sini...barulah dapat tempat nak download cerita ni.

Casts:
Latifah Omar - Bawang Merah
Umi Kalthum - Bawang Putih
Mustapha Maarof - Anak Raja
Siti Tg. Perak - Bonda Kundur (Emak Bawang Putih)
Aminah Yem - Bonda Labu (Emak Bawang Merah)

Cerita dia macam ni...

Tersebutlah alkisah...

Adanya dua beradik yang bernama bawang merah dan bawang putih...
Bawang Putih yang nakal amat suka menyakat Bawang Merah...


Ayah mereka meninggal dunia selepas terkena sengat ikan sembilang semasa memancing...


Bila ayah meraka dah tak ada, makin beranilah Mak Kundur dengan Putih mendera hidup Mak Labu dengan Merah...


Tak cukup-cukup dengan mendera, Mak Kundur bunuh Mak Labu dengan menolaknya ke dalam perigi...


Roh Mak Labu memberitahu perkara yang dah berlaku kepada anaknya....
Disebabkan jatuh ke dalam perigi maka ia bertukar menjadi ikan Kaloi...


Maka, merah pun pergilah melihat maknya merangkap ikan kaloi dan memberi makan nasi dengan sayur keladi (dia kata laa...)


Mak Kundur tak puas hati dengan Mak Labu yang masih hidup (walaupun dlm bentuk ikan)...Kira macam dendam tak sudah laa ni...maka ditangkap dan dibunuh ikan tersebut...


Ikan tersebut dibuat lauk dan dimakan termasuklah Bawang Merah... Bila Merah dapat tau ikan yang dah dimakan itu adalah maknya, maka dia pun carilah balik tulang ikan tersebut seperti yang telah disuruh oleh maknya (dalam bentuk suara yg bergema...ley bayang tak??)

Dalam bentuk suara yang bergema jugak, mak Labu menyuruh anaknya menanamkan tulang ikan tersebut di dalam hutan...

Ting!!! Mak Labu dah jadi pokok beringin pulak...siap ada buaian lagi...
Maka, Merah selalulah menyanyi dan berbuai kat buaian tu...Laju2....buaiku laju....

Haaa....itu dia putera idaman saya eh silap...anak raja sudah mari dengan bala tenteranya...hak3


Anak raja berehat lepas pergi berburu...
(I wonder nape mustapha maarof lahir awal sangat!!! Lahirlah tahun 1986 ke, 87 ke...x kisah la lapan bape pun, asalkan lapan...Adoyai....)


Anak Raja terdengar suara perempuan menyanyi (bawang merah la yang punya keje tu...)


Dato' Panglima (Mahmud June) dengan Pak Gendot (x tahu nama) disuruh cari empunya suara...sampai depan rumah dikejarnya budak tu...


Mak Kundur claim yang Bawang Putih lah empunya suara...
tapi kantoi sebab Bawang Putih tak boleh nyanyi pun...


Anak Raja sikit punya bengang lepas kena tipu...
Dato' Panglima janji cari perempuan yang betul sampai dapat...


Dapat akhirnya...hanya Bawang Merah menyanyi je yang dapat buat buaian tu bergerak...kenapa? Sebab pokok beringin tu kan mak dia...haha~


Anak Raja propose Bawang Merah...
Merah (dalam hati): Sikit punya hensem, bunga je ke...? huhu~


Dah propose...kahwin.... ^_^


Mak Kundur try nak kasi 'TIPS supaya suami sayang'


Tips 1: Miang Rebung...


Maka, tergaru-garulah anak raja tersebut... Anak Raja warning Bawang Merah supaya jangan dengar lagi cakap Mak Kundur...tapi...


Mak Kundur pakai ilmu hitam lak... Tips 2: Baling kapak kat suami...
(Perhatian: TIPS2 ini amat salah sama sekali, jangan nak memandai2 try!!)


Tepat sekali.... Aduh, sakit kot!!!


Lepas kena kapak, Bawang Merah siap tanya lagi, "Kanda sayang Dinda tak"
Disebabkan soalan tu, tak pasal2 Bawang Merah kena penampar dengan suaminya.
Lepas kena tampar barulah Bawang Merah tersedar dari hypnotise Mak Kundur...


Bawang Merah dijatuhkan hukuman sula sebab cuba mencederakan Anak Raja...


Hah...yang ni makin terserlah ke'dongengan'nya...kira berlaku bencana alam yang kononnya untuk membela orang yang tak bersalah...


Dayang mengadu Mak Kundur yang ajar Bawang Merah buat semua benda tu...


Anak Raja dengan bengis dalam kehensemannya mengarahkan Dato' Panglima tangkap mak Kundur...


Ting...hilang!!!


Mak Labu merangkap pokok beringin, mengambil balik anaknya daripada dianiaya...


Mak Labu ditangkap dan dijatuhkan hukuman sebat...zasss...huhu~


Bawang Merah merayu agar suaminya melepaskan mak Labu...

Part ni sweet...uhuhu~ Anak Raja usha balik isteri dia...alala~

And they live hapilly ever after....

Tamat~

Sekian, inilah antara cerita Melayu lama yang aku sangat suka. Banyak lagi yang lain tapi cerita ni spesel sikit sebab hero dia hensem...hak3~
Ok, kepada sesiapa lepas baca entri ni tertarik lak nak tengok cerita dia....download lah kat sini
Related Posts with Thumbnails