Pages

Wednesday, February 2, 2011

Bawang Putih Bawang Merah 1959

Yeeaaaaah!!!!!!
Akhirnya dapat jugak aku men'download' cerita yang dah lama sangat aku nak tengok. Nak tunggu TV tayang entah bile-bile, nak beli CD asyik lupa je. Last-last, ambik timing best...ngadap internet berjam-jam...klik sana, klik sini...barulah dapat tempat nak download cerita ni.

Casts:
Latifah Omar - Bawang Merah
Umi Kalthum - Bawang Putih
Mustapha Maarof - Anak Raja
Siti Tg. Perak - Bonda Kundur (Emak Bawang Putih)
Aminah Yem - Bonda Labu (Emak Bawang Merah)

Cerita dia macam ni...

Tersebutlah alkisah...

Adanya dua beradik yang bernama bawang merah dan bawang putih...
Bawang Putih yang nakal amat suka menyakat Bawang Merah...


Ayah mereka meninggal dunia selepas terkena sengat ikan sembilang semasa memancing...


Bila ayah meraka dah tak ada, makin beranilah Mak Kundur dengan Putih mendera hidup Mak Labu dengan Merah...


Tak cukup-cukup dengan mendera, Mak Kundur bunuh Mak Labu dengan menolaknya ke dalam perigi...


Roh Mak Labu memberitahu perkara yang dah berlaku kepada anaknya....
Disebabkan jatuh ke dalam perigi maka ia bertukar menjadi ikan Kaloi...


Maka, merah pun pergilah melihat maknya merangkap ikan kaloi dan memberi makan nasi dengan sayur keladi (dia kata laa...)


Mak Kundur tak puas hati dengan Mak Labu yang masih hidup (walaupun dlm bentuk ikan)...Kira macam dendam tak sudah laa ni...maka ditangkap dan dibunuh ikan tersebut...


Ikan tersebut dibuat lauk dan dimakan termasuklah Bawang Merah... Bila Merah dapat tau ikan yang dah dimakan itu adalah maknya, maka dia pun carilah balik tulang ikan tersebut seperti yang telah disuruh oleh maknya (dalam bentuk suara yg bergema...ley bayang tak??)

Dalam bentuk suara yang bergema jugak, mak Labu menyuruh anaknya menanamkan tulang ikan tersebut di dalam hutan...

Ting!!! Mak Labu dah jadi pokok beringin pulak...siap ada buaian lagi...
Maka, Merah selalulah menyanyi dan berbuai kat buaian tu...Laju2....buaiku laju....

Haaa....itu dia putera idaman saya eh silap...anak raja sudah mari dengan bala tenteranya...hak3


Anak raja berehat lepas pergi berburu...
(I wonder nape mustapha maarof lahir awal sangat!!! Lahirlah tahun 1986 ke, 87 ke...x kisah la lapan bape pun, asalkan lapan...Adoyai....)


Anak Raja terdengar suara perempuan menyanyi (bawang merah la yang punya keje tu...)


Dato' Panglima (Mahmud June) dengan Pak Gendot (x tahu nama) disuruh cari empunya suara...sampai depan rumah dikejarnya budak tu...


Mak Kundur claim yang Bawang Putih lah empunya suara...
tapi kantoi sebab Bawang Putih tak boleh nyanyi pun...


Anak Raja sikit punya bengang lepas kena tipu...
Dato' Panglima janji cari perempuan yang betul sampai dapat...


Dapat akhirnya...hanya Bawang Merah menyanyi je yang dapat buat buaian tu bergerak...kenapa? Sebab pokok beringin tu kan mak dia...haha~


Anak Raja propose Bawang Merah...
Merah (dalam hati): Sikit punya hensem, bunga je ke...? huhu~


Dah propose...kahwin.... ^_^


Mak Kundur try nak kasi 'TIPS supaya suami sayang'


Tips 1: Miang Rebung...


Maka, tergaru-garulah anak raja tersebut... Anak Raja warning Bawang Merah supaya jangan dengar lagi cakap Mak Kundur...tapi...


Mak Kundur pakai ilmu hitam lak... Tips 2: Baling kapak kat suami...
(Perhatian: TIPS2 ini amat salah sama sekali, jangan nak memandai2 try!!)


Tepat sekali.... Aduh, sakit kot!!!


Lepas kena kapak, Bawang Merah siap tanya lagi, "Kanda sayang Dinda tak"
Disebabkan soalan tu, tak pasal2 Bawang Merah kena penampar dengan suaminya.
Lepas kena tampar barulah Bawang Merah tersedar dari hypnotise Mak Kundur...


Bawang Merah dijatuhkan hukuman sula sebab cuba mencederakan Anak Raja...


Hah...yang ni makin terserlah ke'dongengan'nya...kira berlaku bencana alam yang kononnya untuk membela orang yang tak bersalah...


Dayang mengadu Mak Kundur yang ajar Bawang Merah buat semua benda tu...


Anak Raja dengan bengis dalam kehensemannya mengarahkan Dato' Panglima tangkap mak Kundur...


Ting...hilang!!!


Mak Labu merangkap pokok beringin, mengambil balik anaknya daripada dianiaya...


Mak Labu ditangkap dan dijatuhkan hukuman sebat...zasss...huhu~


Bawang Merah merayu agar suaminya melepaskan mak Labu...

Part ni sweet...uhuhu~ Anak Raja usha balik isteri dia...alala~

And they live hapilly ever after....

Tamat~

Sekian, inilah antara cerita Melayu lama yang aku sangat suka. Banyak lagi yang lain tapi cerita ni spesel sikit sebab hero dia hensem...hak3~
Ok, kepada sesiapa lepas baca entri ni tertarik lak nak tengok cerita dia....download lah kat sini

8 comments:

rosesmiza said...

hahaha...mustapha maarof sgt hensem!!

dieyba said...

haha...suke tyme bwg merah nyanyi ats buaian tu...
ade lirik die x???

Nur Adilah said...

miza: ops, he's mine ye miza (hanya pada zaman mudanya sahaja ye..)haha!

diba: nice idea diba...nnt dila try carik...^_^

ralyzs said...

ko kate x bleh tgk. elok je ko tgk cite ni.

Nur Adilah said...

ralyzs...
oppsss...sori...boleh sbnry...laptop aku yg error mse tu...lepas2 tu bru aku try download blk...bru boleh...anyway thanx..^_^

ralyzs said...

ok2.

weda said...

awak, link tu da x available la. ad link lain x? plssss. nk sgttt tgok cte ni :(

Nur Adilah said...

ok...mcm ni...
awk tekan nama ralyzs kat atas komen awk tu...lepas tu awk tekan blog dia 'ralyzs copyright'...
pastu awk gi kat blog archive dia...pastu tekan bulan januari...nnt awk jumpe...huhu~
sori berbelit2 skit sbb sy takut nak letak link bru sbb takut tak jadi gak...
haha...try lah yea...^_^

Related Posts with Thumbnails